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Question 

In past Title IV applications, would the list of MSDE’s Title IV, Part A Repository of 
Allowable Strategies and Activities be OK if we were to do a similar activity?  Each of 
these have been OK’d in past Title IV applications. 

Answer 

Yes, with limitations.  Any current activities from Title IV, Part A pertaining to Safe and 
Healthy Students are allowable.  However, funding used for the activity must be able to 
supplement and not supplant. 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Question 

 
How do you see the SCG coordinating with grants with very similar purposes, such as 
Title I, Part A, McKinney-Vento and COPS-School Violence Prevention Programs (and 
others)? 

Answer 

Funds cannot be transferred and can only be used for Safe and Healthy Students.  The 
LEA can coordinate between grants but be specific about what activities will be 
supported by Stronger Connections and what activities will be supported by other 
grant funds so that they are not supplanted but supplemented. 

 

Question How do we allocate funding for Equitable Services? 

Answer 
The LEA can use the same formula used for Title IV, Part A. 
 

 
  

Question 

 
Can we intentionally budget with the Tydings amendment (September 30, 2026)? 

Answer 

Yes, but the LEA must encumber and expend all expenses from Stronger Connections 
by June 30, 2026, so that the final invoice is submitted to MSDE by September 30, 
2026. 

 
Stronger Connections Grant Program 

Frequently Asked Questions 

Question 

 

We recently did a needs assessment for Concentration of Poverty (which is more 
current), would we be able to utilize/reference that in addition to our Title IV needs 
assessment? 

Answer 

In order for “another assessment” to replace the comprehensive needs assessment, 
the ‘other assessment’ must contain the statutorily required components of the 
comprehensive needs assessment.  In other words, the other assessment must 
examine the needs for improvement in the three content areas – well-rounded 
education, safe and healthy students, and effective use of technology (section 
4106(d)(1)). Additionally, the other assessment must have been developed within the 
past three years (section 4106(d)(3)). 
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Question 

Non-public schools – do we use all the non-publics or just those that qualify for Title IV, 
Part A? 

Answer 

The LEA should demonstrate consultation with all non-public schools to support eligible 
non-public students and teachers for participation and service needs. 

 

 

 

 

 

 

 

Question 

Regarding partnering with faith-based organizations, I was referring to the program 
requirements #1 (“Demonstration consultation with parents, teachers, principals, 
other school leaders, specialized instructional support personnel, students, 
community-based organizations…”) and #5 (“Description of program must be 
coordinated with other schools and community-based services and programs” “be 
conducted in partnership with an IHE, business, non-profit organization, community-
based organization, or other public or private entity…”) 

Answer 

Yes, non-profits and faith-based organizations are eligible.  See federal guidance: Sub 
Section 3474.15 

 

 

 

 

 

This page will be updated with frequently asked questions and answers on a continual basis. 

Question 

So, will there be an allocation based on their enrollment as it is with the other Title 
programs? 

Answer 

Yes.  The LEA should submit the application with a funding request based on the need 
for activities. 

Question 

Can the LEA use the information from previous equitable services meetings or have a 
new meeting to discuss this grant? 

Answer The LEA should conduct a new meeting to discuss this grant. 

https://www.ecfr.gov/current/title-2/subtitle-B/chapter-XXXIV/part-3474/section-3474.15

