
1 

March 2025 

 

 

 
 

System of Professional Learning (SPL) Grant Customer Service Session FAQ 
 

Question MSDE Response 

Can grant funds be used to purchase food? Yes, food can be purchased with these grant 
funds, but the food purchase must be tied to 
a deliverable (i.e. working lunch). 

Can SPL grant funds be braided with  
other grant funds (federal and/or  
state)? 

Federal funds cannot be used for any  
service that is used to satisfy the  
requirements of the system of  
professional learning established in Md. 
Code Education, § 6-1011. The MSDE is  
exploring the permissibility of using  
other state funds, in addition to those  
awarded through the System of  
Professional Learning Grant, to provide  
the system. 

Do invoices have to be provided to MSDE from 
the LEA? 

LEAs will be reimbursed by the MSDE 
following Type 1 payment processing of 
expenditures reported through the Financial 
Status Reporting (FSR) system. 

Will the differentiation guide be shared 
prior to the grant application deadline? 

While a differentiation guide is being 
created, it will not be finalized prior to the 
grant application deadline of April 10, 2025. 

 
Learning Forward is developing the guide 
through close collaboration with the MSDE, 
collective bargaining units, and LEA 
representatives. The stakeholder advisory 
committee will meet four times between 
March and June to finalize the guide. 
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Question MSDE Response 

Can the LEAs have an opportunity to 
collaborate and share ideas with each other 
prior to the grant application submission 
deadline? 

Yes, the MSDE thinks this is a wonderful 
idea. The March 11th office hour has been 
repurposed and will now be an opportunity 
for LEAs to collaborate with each other. The 
time has also been extended (3/11 from 1-3 
pm) to accommodate this collaboration 
opportunity. 

 
A “working lunch” opportunity at the March 
13th SPL training session, will also be 
provided. 

What are the implementation requirements? As defined in MD Code, Education, § 6-1011, 
and the Accountability and Implementation 
Board’s Comprehensive Implementation Plan 
dated August 2023, the proposal for the 
System of Professional Learning must provide 
state-of-the-art training using a train-the- 
trainer model on how to: 

 

 

1. Lead and mentor teams of professionals to 
promote professional learning among 
colleagues; 

2. Collaborate with colleagues to improve 
student performance; 

 

 

 

 

 

3. Design and support collaborative 
professional learning for teachers pursuing 
National Board Certification; 

4. Provide advanced training on the science of 
learning specific to individual disciplines; 

5. Provide instruction and school-based 
services utilizing racial equity and cultural 
competency principles and best-practices; 

6. Select and implement evidence-based 
instructional practices for students with 
disabilities and multilingual learners; 

7. Implement restorative practices and 

https://mgaleg.maryland.gov/mgawebsite/Laws/StatuteText?article=ged&section=6-1011&enactments=False&archived=False
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Question MSDE Response 

 
 

 

trauma-informed responses; and 

8. Implementation of high-quality instructional 
materials (HQIM) at the classroom level. 

All other implementation requirements  
and guidelines are at the discretion of  
each individual LEA. This includes but is  
not limited to the sequence of  
sessions/topics, number of sessions,  
length of sessions, and session format  
(virtual, in-person, hybrid). 

When must all teachers be trained? On or before June 30, 2026, each LEA shall 
provide the system of professional learning to 
each teacher who teaches in the district. 

 
Beginning on July 1, 2026, each LEA shall 
provide the system of professional learning to 
each teacher teaching in the LEA no later than 
1 year after the teacher begins teaching in the 
State. 

How is the MSDE defining “teacher?” “Teacher” is defined as a person that provides 
instruction to prekindergarten, kindergarten, 
grades 1 through 12, or ungraded classes; or 
who teaches in an environment other than a 
classroom setting and who maintains daily 
student attendance records. This definition 
comes directly from the Staff Manuel. 

Can we have copies of the presentation and 
the other referenced documents? 

A copy of the presentation and all related 
resources will be shared in a follow-up email 
with all LEA Professional Learning points of 
contact. 

Do indirect costs have to be included in the 
total allocated amount? 

Yes, indirect costs, if needed, should be 
included in the total allocation amount. 
Indirect cost amounts vary by LEA. 
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Question MSDE Response 

If we have some of the session topics already 
designed, do we still need to share that 
information in the application (so the funds 
will only be utilized for certain 
sessions/topics)? 

The grant application only needs to discuss 
the sessions/topics you plan to utilize the 
grant funds to support. 

Will late applications be accepted? Due to the very tight grant application 
timeline, late applications will not be accepted. 
Please ensure all applications are submitted by 
April 10, 2025, no later than 5:00 p.m. EDT. 

Will this grant opportunity be available 
annually or is this a one-time opportunity? 

We strongly encourage LEAs to design a 
sustainability plan that does not require 
annual funds from this grant opportunity. If 
funds are provided in future years, the MSDE 
will be sure to let LEAs know as soon as 
possible. 

Will no-cost extensions be available, if 
needed? 

No-cost extension requests will be reviewed 
on a case-by-case basis. We encourage LEAs 
to plan to spend all funds during the grant 
period. 

Is there a specific naming convention for the 
application submission? 

Yes, please name the application file “LEA 
Name_SPL Grant Application Submission.” 

 
The submission email subject header should 
be titled, “SPL Grant Application Submission.” 

Do all teachers need the same amount of 
training on the various SPL topics? 

MSDE encourages LEAs to differentiate the 
various topics to meet the needs of the 
teachers on various levels of the career ladder 
and years of teaching experience. 

How will MSDE and AIB ensure districts 
comply with the requirement to train all 
teachers in all eight topics by June 30, 2026? 

The annual staff data collection will have a 
flag to indicate that the teacher has been 
provided with the eight system of professional 
learning topics. 
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Question MSDE Response 

Three of the topics will not be covered by 
Learning Forward prior to the application 
submission date. How do we know what the 
topics include in order to add them to our 
grant application? 

Please see the SPL FAQ for summary 
information on each session. 

Once the LEAs receive the grant award letter, 
what is the timeframe for having access to the 
funds? 

A Notice of Grant Award (NOGA) will be 
disseminated after the grant award letter is 
received. You may begin implementing its 
approved program as of the date of the letter. 

 


